събота, 26 октомври 2013 г.

Кюфтета от червена леща



       Колкото и нескромно да звучи, смело мога да кажа, че няма човек, който да не е харесал тези кюфтенца. Изключитено вкусно предястие, което може да поднесете на своите гости във всеки сезон. И всички ще поискат от вас рецептата...


Необходими продукти:


  • 2 чаши червена леща;
  • 1 чаша дребен булгур;
  • 4 чаши вода;
  • 1 глава лук;
  • 2-3 с.л. олио;
  • 1 с.л. пиперково пюре или лютеница;
  • 1 връзка магданоз;
  • 1 връзка зелен лук;
  • 1 ч.л. лют червен пипер;
  • 1 ч.л. кимион;
  • сол;
  • 1 лимон;
  • зелена салата;

Начин на приготвяне:

1. Сварете червената леща в 4 чаши вода. Не слагайте капака на тенджерерата, защото кипва. Червената леща се вари за по-кратко време от зелената. Ще разбете кога е готова, защото става на каша. 


2. Свалете лещата от котлона и прибавете дребния булгур. Разбъркайте добре и сложете капака на тенджерата. Оставете така за 30 мин., за да набъбне булгурът.


3. Нарежете глава кромид лук на ситно и го задушете в олио. Към готовата смес от лещата и булгура добавете задушения лук, пиперково пюре, чевен пипер, кимион и сол. Омесете всичко с ръци до получаване на гладка смес.


4. Нарежете на ситно магданоза и зеления лук и ги прибавете към сместа. 


 5. Оформете продълговати кюфтенца и ги поднесете със свежи листа зелена салата и лимон. Ще изненадате приятно вашите гости с тази рецепта!





3 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Рецептата изглежда лесна,но не разбрах накрая печат ли се или се пържат?

    ОтговорИзтриване